MIKSI KISSOJEN LEIKKAUSKAMPANJOITA JÄRJESTETÄÄN??

Vastaus kysymykseen löytyy alla olevasta artikkelista.
Artikkeli on aiemmin julkaistu Resy-lehdessä 2/2001.
Sen on kirjoittanut Anna Riutta.
Lähteinä on käytetty Hesyn & Orion Eläinlääkkeiden "Kissan hoito-opasta".


Kissoja siellä, kissoja täällä…

…Varsinkin löytöeläintaloissa. Syy siihen on ihmisten välinpitämättömyys. Kesäkissojen lisäksi ongelmana on jatkuva kissanpentujen tarjonta. Kissat tulevat hyvin varhain sukukypsiksi, ja koska leikkaamattomia kissoja kulkee edelleen vapaana pitkin kylänraitteja, on kierre loputon. Kissoja syntyy koko ajan lisää, ja niille on hyvin vaikeaa löytää pysyviä, rakastavia koteja.

Kissat tulevat sukukypsiksi n. 6-12 kuukauden ikäisinä. Tämä ilmenee kollikissoilla väkevöityneenä virtsan tuoksuna, mouruamisena ja jatkuvana ulkona seikkailuna. Tyttökissalla voi olla kiima-aika jopa parin viikon välein, joten pentujen alullepano on huomattavasti helpompaa kuin esim. koirilla, joilla on juoksuaika keskimäärin kaksi kertaa vuodessa

Täysin varma keino välttää pennut on leikkauttaa kissa mieluiten heti sen tultua sukukypsäksi (HUOM! Ei ole vain kollikissan omistajan velvollisuus leikkauttaa kissansa. Jokainen kissanomistaja on velvollinen huolehtimaan kissastaan kunnolla ja ottamaan vastuun mahdollisesti jo tapahtuneesta vahingosta). Mikäli et halua leikkauttaa kissaasi, on sen syytä jäädä sisäkissaksi ja ulkoilla pelkästään valvonnan alaisena, toisin sanoen valjaissa. Kissojen ns. "e-pillerit" eivät nekään ole täysin varmoja ja niitä voi käyttää vain tilapäisesti, ei missään tapauksessa jatkuvasti.

Leikkauttaminen tarkoittaa narttukissoilla munasarjojen poistoa sekä kohdun osittaista tai kokonaista poistoa, kollikissoilta poistetaan kivekset. Kun narttukissan kohtu on poistettu, ei sille enää tule kiimoja eikä myöskään vanhoille kissoille melko yleistä, joskus jopa kohtalokasta kohtutulehdusta. Lisäksi se viihtyy leikkauttamisen jälkeen paremmin kotona ja voi pirteämmin, koska kiimat ja pennut eivät kuluta sen voimia.

Kastroitu kollikissa viihtyy steriloidun narttukissan tavoin paremmin kotona eikä mourua enää tyttökisujen perään. Myös virtsan haju vähenee ja merkkailu todennäköisesti loppuu. Kissan leikkauttamisesta ei löytyne yhtään negatiivista puolta; kivesten poisto ei "vie kollikissalta luontoa" eikä myöskään tee niistä apaattisia, kuten usein kuulee väitettävän. Kissan leikkauttaminen helpottaa sen elämää huomattavasti. Lisäksi helpommalla pääsevät myös kisuliinin omistaja, naapuri sekä naapurin kissa!

Mikäli vahinko on jo tapahtunut ja epäilet kissasi/tuttavasi kissan odottavan pentuja, on sinun syytä heti ensimmäiseksi ottaa selvää miten odottavaa kissaa hoidetaan. Internetistä ja kirjastoista löytyy varmasti hyviä ohjeita. Neuvoja saat myös paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä.Takaisin