SIILEISTÄSiili on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläin. Sen vangitseminen ja vahingoittaminen on kielletty. Heinäkuun puolenvälin jälkeen siilin juhannuksen aikoihin syntyneet poikaset alkavat liikkua pesän ympäristössä ja maistella kiinteää ruokaa, mutta emo imettää niitä vielä. Elokuun alkupuolella emo lopettaa imettämisen ja poikaset alkavat itse huolehtia ruuanhankinnastaan. Anna niiden opetella elämää rauhassa. Moni siilipoikue on menehtynyt, kun emo on ajattelemattomasti siirretty kesken poikasten hoivaamiskauden pois asuinsijoiltaan jonnekin, minne siilin toivotaan asettuvan.

Yleisin siilin auttamiskeino on ruokkiminen. Siili on lähes kaikkiruokainen, mutta sille tarjottavan ruoan pitäisi olla monipuolista. Sopivaa ravintoa aikuiselle siilille ovat liha, kala, koiran- ja kissanruoka, kananmuna sekä tuoreet, vähäsuolaiset ruuantähteet. Siilille voi myös antaa jauhomatoja (eläinkaupasta) ja kastematoja. Maapähkinätkin käyvät siilille. Sulatettua pakastekalaa voi antaa siilille, mutta muut kalat on keitettävä ensin ettei se saa niistä matoja suolistoonsa. Silakkakin on hyvä keittää, koska muuten se voi aiheuttaa b-vitamiinin suhteen ongelmia. Siilin poikasille voi antaa vuohenmaitoa tai Lactol-pohjaista siilinmaitoa: 3.5 dl vettä, 1 dl Lactol-pulveria (tai Feline-pulveria), 2 raakaa munankeltuaista, 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä, noin 10 tippaa Monivimin-vitamiinivalmistetta (tai murskattuja Pirskatti- tabletteja, 5 kpl = 15 tippaa Monivimin), lisäksi silloin tällöin Lactophilusta.

Siilit juovat paljon, joten raikasta vettä pitäisi olla myös aina tarjolla. Toisin kuin usein luullaan, lehmänmaitoa siilille EI saa antaa. Maito ei sovi sen ruoansulatukselle, ja suurimmalle osalle siileistä se aiheuttaa ripulia. Sen sijaan viili ja piimä sopivat hyvin, mutta niiden on syytä olla laktoosittomia. Ruoka ei myöskään saa olla suolaista tai maustettua.

Ruokintapaikka ja -astiat täytyy pitää erittäin puhtaina, ja kädet täytyy pestä huolellisesti aina siilin käsittelyn jälkeen, koska siileissä saattaa olla salmonellaa. Jos ruokintapaikalla käy monta siiliä, ruokaa pitäisi asettaa useampaan paikkaan. Muuten siilit voivat nahistellessaan vahingoittaa toisiaan.

Jotta siili voisi talvehtia menestyksekkäästi., on sen painettava syksyllä vähintään 600 g. Kevyempiä syyspoikasia voi yrittää lihottaa ylläolevien ohjeiden (aikuisten ruoka yli 300 g:n painoiselle, Lactol-pohjaista siilinmaitoa lisänä sitä kevyemmille) mukaan. Rasvainen jauheliha on myös hyvä lihotusruoka. Siilin ruokinta on erityisen tärkeää syksyllä. Silloin siili kasvattaa rasvakerrosta, jonka turvin se säilyy hengissä talvihorroksessa yli pitkän talven. Horroksen aikana siilin ruumiinlämpö laskee ja elintoiminnot hidastuvat huomattavasti. Se ei syö eikä juo lainkaan. Myöhään syksyllä liikkeellä olevat siilit ovat yleensä poikasia, jotka eivät ole saaneet itseään lihotetuksi riittävästi talvea varten. Talven aikana kuolee jopa yli puolet edelliskesän poikasista.

Avokompostien ja tunkioiden vähentyessä siilien on entistä vaikeampi löytää kelvollisia talvehtimispaikkoja. Monet siilit kuolevatkin joka talvi huonoihin talvipesiinsä. Liian siistillä pihalla siili ei viihdy. Ainakin jonkin osan pihasta voi jättää vähemmälle hoidolle. Voit auttaa siiliä rakentamalla sille sopivan laatikon talvipesäksi. Hyväksi todetut mitat ovat: seinien pituus 46 cm, korkeus 30 cm, oviaukon korkeus 15 cm, leveys 12 cm. Samalle sivustalle oviaukon kanssa tehdään noin 4 sentin suuruinen tuuletusaukko. Kulmien sisäpuolelle naulataan rimat tueksi. Pohjaa laatikkoon ei tehdä. Katosta tehdään irrotettava. Pohjalle laitetaan noin 5 cm kerros kuivia lehtiä. Sen jälkeen laatikko täytetään löyhästi kuivilla heinillä ja lehdillä. Pesän viereen voi vielä varata lisää lehtiä, jotta siili voi täydentää pesäänsä tarvittaessa. Oviaukko jätetään avoimeksi. Pesän lähelle (ei sisään) voi laittaa ruokaa tarjolle, niin siili huomaa pesän varmemmin. Pesälaatikko sijoitetaan paikalleen jo kesällä, jotta siili ehtii hyväksyä sen. Laatikko laitetaan rauhalliseen paikkaan mahdollisimman kauas ajoteistä. Varmistu, etteivät keväiset sulamisvedet tai sadevedet keräänny siilin pesään. Laatikko pidetään samassa paikassa vuoden ympäri. Kesällä siili voi käyttää sitä jopa poikaspesänä. Pesän sisustus vaihdetaan joka kevät ja syksy. Talvipesän ohjeet saat Rauman Eläinsuojeluyhdistyksen kojusta Silakkamarkkinoilla.

Siilit ovat muutenkin alttiita onnettomuuksille. Muista leikatessasi pitkää nurmikkoa, että siili voi lepäillä sen suojissa. Maahan saakka ulottuvat rastasverkot marjapensaissa ovat erittäin vaarallisia siilille! Myös kaikenlaiset syvät ja sileäreunaiset kuopat koituvat helposti siilin kohtaloksi. Janoinen siili voi pudota uima-altaaseen ja hukkua. Siilejä kuolee auton alle tuhansittain. Siilit ovat liikkeellä juuri silloin kun muu liikenne ei estä ajamasta kovaa. Keskikesällä yliajetuksi joutuu useimmiten ruokaa etsivä emosiili.

Löytäessäsi loukkaantuneen siilin tai kesken talven tai liian aikaisin keväällä heränneen siilin voit ottaa yhteyttä Rauman Eläinsuojeluyhdistykseen tai eläinsuojeluvalvojaan.

Rauman Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Lähteet:
www.hel.fi/zoo/SIILIHOI.HTM   (Linkki vanhentunut)
www.helsinginsanomat.fi/uutisarkisto/199...990601aj01.html   (Linkki vanhentunut)
http://www.tkukoulu.fi/perunakellari/siili/siili_7.html
Sey: Miten voin auttaa siiliä


Takaisin