ELÄIMET JA UUSIVUOSINyt olisi jokaisen lemmikin omistajan taas muistettava, että pauke ja räiske voi pelästyttää lemmikin matkoihinsa. Joka vuosi koiria karkaa pelästyttyään pauketta. Myös kissat ja muut eläimet voivat pelästyä. Rakettien pauke alkaa jo hyvissä ajoin, joten vältä koirasi vapaana kulkemista muutamaa päivää ennen ja jälkeen vuoden loppua. Pidä koira kunnolla kytkettynä niin ettei se pääse vetämään päätään pannan läpi. Pidä myös huoli, että tämän muutaman päivän aikana vapaana ulkoileva kissa pääsee sisälle turvaan niin halutessaan.

Eläimet on syytä pitää sisällä uudenvuodenaattona pahimman paukkeen aikana. Älä vie koiraasi katsomaan uudenvuoden raketteja. Vaikka eläin ei olisi ennen säikkynyt, niin tänä vuonna se voi säikähtää ja karata. Vaikka pelästynyt lemmikki joskus palaa takaisin karkaamispaikalle seudun hiljentyessä, on se kuitenkin altis kaikille muille ulkoisille vaaroille, joita se ei osaa paniikissa varoa. Tällaisia ovat mm. autot, heikot jäät yms.

Pelkäävää lemmikkiä voi auttaa uudenvuodenaattona siten, että laittaa kotona verhot kiinni ja radion tai telkkarin päälle. Älä huomioi eläimen pelkokäytöstä vaan käyttäydy kuten normaalistikin. Anna lemmikin mennä haluamaansa paikkaan piiloon. Markkinoilla on rauhoittavia luonnontuotteita eläimille. Myös eläinlääkäriltä tai -homeopaatilta voi kysellä apua pelkäävälle eläimelle. D.A.P.-tuotteista tai ”Hui kauhistus!”-cd:stä voi saada avun paukkuaralle koiralle.

Jos koira sattuu kuitenkin karkaamaan, niin älä lähde juoksemaan perään, koska se pelottaa koiraa vielä enemmän. Ellei koira ole kaukana, kutsu ja vihellä ja usuta mahdollinen kaverikoira haukkumaan. Jätä karkaamispaikalle tuttuja hajuja (esim. vaatteitasi, nukkuma-alusta) ja jotain ruokaa. Koiraa voidaan haeskella pienellä porukalla ja rauhallisesti sekä ilmoitella naapurustoille. Kysy neuvoja etsintään Etsijäkoiraliitolta p. 040-724 8614. Ilmoita koirasta ensi tilassa poliisille ja löytöeläinkotiin. Myös eläinsuojeluvalvojille ja eläinsuojeluyhdistykselle kannattaa ilmoittaa. Jos koiraa ei seuraavaan päivään mennessä löydy, niin aloitetaan laajempi ilmoittelu.

Paukkuaran koiran elämä ei ole kovin kivaa näin uudenvuoden alla. Siksi vetoammekin ihmisiin, että raketit yms. ammutaan vain lain sallimana aikana uudenvuoden aatosta klo 18 uudenvuodenpäivään klo 2. Vanhempien olisi hyvä katsoa myös lasten perään, että muuna aikana ei paukutella. Koiran voisi näin ulkoiluttaa turvallisin mielin ennen 18:sta uudenvuodenaattona. Useat koirat suostuvat tulemaan ulos asioilleen vasta, kun pauke on kokonaan loppunut. Osa ei vielä silloinkaan.

Eläinrakasta Uutta Vuotta!

Rauman Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry.